Pimpning av en foamie

Jag gick och köpte en FMS Focke Wolf 190. Jag ville se och lära hur man kan förvandla en vanlig frigolitkärra till någonting som ser ut som en hyfsat fin skalakärra. Detta första ”bygge” är en testbänk.

Det ganska mödosamma arbetet med att få bort den gamla färgen sätter igång. Jag provade att använda gaffatejt, vilket funkade verkligen bra på den mörka färgen. Det funkade mindre bra på den ljusa på undersidan. Den fick jag putsa bort med sandpapper. Jag läste precis att proffsen brukar använda aceton för att få bort färgen. Det ska jag prova nästa gång.

Även cockpiten får sig en omgång.

Efter all färg är borttagen så spacklade jag alla ytor med lättspackel. Sen lackade jag med polyuretanlack några varv. Efter det så klädde jag allt med japanpapper som jag lackade fast med polyuretanlack. Så här i efterhand så kan jag konstatera att det inte var någon bra idé. Pappret krympte för mycket och skevade vingens bakkant och några av roderytorna. Får se om den flyger efter detta…

Jag grundade alla klädda ytor med akrylgrundfärg på sprayburk. Putsade mellan varven med fint sandpapper och avslutade med 600-papper efter sista varvet.

När grunden var slät och fin så ritsade jag på alla panellinjer med en liten liten fil. Sen tryckte jag dit alla nitar med spetsen på en stiftpenna. Det var väldigt lätt att trycka igenom och göra ett stort hål i frigoliten… men när jag fick in feelingen så gick det bättre. Om jag skulle göra det nu så skulle jag spraya på lite mer grundfärg för att ha ett lite tjockare lager att jobba i.

Dags för målning. Jag börjar med att måla svart på alla panellinjer och runt saker som jag vill förstärka lite extra. Det kallas för pre-shading på plastmodellspråk.

När all preshading är färdigt så är det dags att börja måla. Jag börjar med den ljusaste färgen… I den här fallet den ljusgrå/blå på undersidan. På den här bilden har jag börjat måla den ljusare gröna. Det fina med att göra en preshade är att den syns igenom när man sprayar på huvudfärgen och man får subtila nyansskillnader just vid plåtskarvar och liknande. Det ger en yta som är slät och fin, utan som blir mer levande.

Här har jag fått på den mörkare gröna också. På den här bilden syns det också att jag gjort nitar i efterhand. Det blev mycket bättre. Jag körde lite extra färg just på nitarna för att de skulle blanda sig lite mer med underlaget.

Så här blev det färdiga resultatet. Den flög som en dröm, lugnt och med mycket skalariktiga tendenser trots att klädseln varpade vingarna något.

Tyvärr så gick det så här efter ett par dagars flygning. Tog en medvindssväng i för låg fart och lite för brant. Resulterade i en tipstall och spin rakt ner i backen.

Fler flyggrejor
Kategorier
Dela vetja!
Stäng meny